2017 Ham Radio Friedrichshafen

ZRS na sejmu Ham Radio 2017

Ham Radio 2017, ali kot mu pogosteje pravimo, kar po imenu kraja kjer gostuje – Friedrichshafen, je potekal od 14. do 16. julija že dvainštiridesetič. Letošnja prireditev je potekala pod geslom: »Die Welt zu Gast in Deutschland« – »Svet na obisku v Nemčiji«, v povezavi s prihajajočimi dogodki: konference IARU Region 1, ki bo potekala v septembru in naslednje leto julija WRTC – World Radiosport Team Championship 2018.

Že na lanskem sejmu, se je govorilo o datumu letošnjega in številna mnenja so bila, da bo letošnji manjši, manj obiskan. No, letošnji je mimo in uradne številke govorijo o 17110 udeležencih, le 120 manj kot v letu 2016, navkljub datumu v sredini turistične sezone.

Ekipa ZRS v sestavi: S50A Tine, S50XX Kristjan, Tadeja, S51TC Tone in S53X Miloš je odšla na pot v sredo zjutraj in nekaj pred sončnim zahodom z že postavljenimi šotori doživela vetrovno deževni sprejem. V teh krajih smo konec junija navajeni muhastega vremena, sredi julija ni očitno nič drugače, tolažbo smo dobili v lepi dvojni mavrici.
Četrtek je bil namenjen dokončanju postavitve tabora in dvigu zastave, nato delu na sejmišču s pripravo stojnice in ker smo bili pridni, smo popoldan lahko že kuhali bograč in še sonce nas je lahko opeklo.

V Petek zjutraj se je začelo. Množica hiti večinoma na bolšjak, poiskati najboljše kupčije, zato je dogajanje v dvorani s komercialnimi ponudniki in stojnicami zvez in klubov na začetku bolj mirno. Uro kasneje, pa je čisto povsod živahno. Stena s QSLkami se polni, nahrbtniki se polnijo z drobnarijami, po rokah se nosi večje kose opreme, bodisi dolgih špičastih oblik, bodisi škatlastih, le denarnice so vedno bolj prazne.

Poleg živahnega dogajanja v velikih dvoranah, so se v manjših zvrstila številna srečanja z različnimi tematikami, od Contest University, EmComm IARU R1 srečanja, številnih srečanj s SDR tematiko, lahko ste opravljali izpite za FCC licenco, SOTA srečanje, predavanja z ekspedicij, o pripravah na WRTC, srečanje mladih radioamaterjev, o Digital Voice načinih, prihajajočih radioamaterskih satelitih… Pa tudi izven dvoran: ARDF tekmovanje, organizatorji WRTC so na zelenici sredi sejmišča postavili šotor in stolp z antenami, kot jih bodo tekmovalci uporabljali naslednje leto in čisto zraven je bil tudi “Biergarten”, tudi tu se je marsikaj dogajalo.

Na stojnici smo srečevali znane obraze, kot tudi tiste, ki smo jim šele “prilepili” obraz, na že dolgo poznane klicne znake. Številni so poznali Slovenijo, žal samo kot »na poti na Hrvaško«, zato nam ni bil odveč svetovati kje se lahko ustavijo, pa še par prospektov na vrh in dobra volja je bila zagotovljena. Nekaterim smo pomagali z brskanjem za slovenskimi euro centi, drugim z napotki glede vinjet. Sveže postkontest govorice so se vrtele okrog rezultatov HQ postaj iz IARU HF prvenstva, ki se je odvijalo vikend prej.

Številnim obiskovalcem so iskrice v očeh privabile nove radijske postaje, bodisi Icom IC-7610, bodisi Flex 6400/6600, drugi so zmajevali z glavami ob stojnici OM Power ob pogledu na combiner s 7/16 konektorjem na izhodu. Iz prejšnjih let smo pogrešali stolp podjetja Luso, srečali pa številne nove manjše razstavljalce, ki so predstavljali svoje produkte.

Dolgčas ni bilo, kako le, ko pa si v okolju in z ljudmi podobnih interesov, hladno nedeljsko jutro nas je spomnilo, da bo treba kaj kmalu vse pospraviti. Ponev s palačinkami je prišla prav še za ogrevanje rok in pozno zvečer smo bili že doma.

Ker smo začeli z datumom, pa še zaključimo z njim. Naslednje leto, bo 43. Ham Radio potekal na isti lokaciji, prvi vikend v juniju (1.-3. junij 2018), navkljub željam DARC, je sejmišče ta termin ponudilo, kot edini možni in bo tako tudi v letu 2019. Tradicija UHF tekmovanj in IARU FD CW tekmovanj jih nič kaj ne zanima, kako se bo odzvala radioamaterska javnost, pa bomo videli v manj kot letu dni.

S53X blog in videoposnetek o Ham Radio 2017:
http://s53x.m2b.si/miks/hamradio-friedrichshafen-2017/




Ta vnos je bil objavljen v Novice/Dogodki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja