2017 SCC RTTY Championship

Besede naših članov, ki so sodelovali v tekmovanju, ki ga organizira Slovenia Contest Club:

S53NW:
Letosnje leto sem se odlocil, da sodelujem v kategoriji SO-10. Sicer kategorije LP ni, a ce nimas ojacevlanika ti kaj drugega ne ostane. Extra super duper antene za 10m nimam, zato sem urezal dipol, katerga sem umiril na lokaciji. In tu se zabava pricne.
Gor dol gor dol gor dol… in dipola nikakor ne umirim. Naredim band sweep in spoznam, da “skoraj” resonira na 24MHz. Primem klesce in ga na oko skrajsam – zdaj ne resonira nikjer. Fina! A tud skupna dolzina dipola je prej primerna za delo 6m. Ampak tud tam antena ne dela!! Tuner se ga niti dotaknit noce. Gori doli in jok in stok in skripanje s kostmi pod opoldanskem soncu. S sponkami nazaj “podaljsam” dipol na izracunane mere za 10m band in menjam koaks. Eureka! Dipol umirjen na “prvo” zogo :))))
In klofam. Guzve in pileupov seveda ni bilo. Bili so trenutki uzitkarskega klofanja enega-za-drugim, bili so trenutki matranja kot zgleda 30% zvez na UKVju.

Band   QSOs Pts Yea Pt/Q
28     72   138  42   1,9
Total  72   138  42   1,9

Za tako super anteno, za take super razmere in za 50W oddajne moci se mi 70 QSOtov sploh ne zdi slabo.

LP ​​HERM​​AN​ ​dE S53NW​

S53X:
S Kokoši sem delal z znakom S58K.
Namesto načrtovanih SOAB, sem pristal v SOSB kategoriji. Vzroki so opisani v malo dalšem tekstu s slikcami v Blogu na :
http://s53x.m2b.si/hf/scc-rtty-sosb-40m-contest/

Na CQ mi je prišlo nazaj 7 JA postaj in le enega Japonca sem moral iti poklicat na njegov QRG. Prve USA postaje so bile slišne ob 22:30 uri. Predvsem kot odziv na moj CQ je v dnevniku 58 USA. Kar jih je bilo treba iti poklicati je padlo od prve. Tukaj so bili drugi iz EU v vrsti za mano, hi.
Ker sem moral iti zaradi enega ZL na njegovo frekvenco, sem bil za povračilo deležen odziva še enega ZL, ki se priletel na moj CQ. Ena in ena je dva ZL. Vmes me je tudi enkrat zmanjkalo skoraj za dve uri. V polsnu se mi je zdelo, da nekaj škripa in piska, nekakšen didl didl didl di, ki ga nisem uspel povezati s tekmovanjem. Zato se opravičujem vsem, ki so me takrat klicali, vendar niso bili slišani. Očitno sta me kramp in lopata preveč zdelala.
Zabava se je končala nekje okoli desete ure in pol dopoldan. Do konca tekmovanja je bilo le še trmasto vztrajanje na CQ, ki pa je vseeno prineslo 15 QSO.

Rezultat :
426 QSO,
68 množilcev
in nekaj čez 68k točk.

TS590 – TNX S51WND
2x 1/4 40m vertikalki
40m NVIS

 

S55O:
Tekmovanje se je začelo že kmalu po EUHFC, ko sva z Lovrotom začela planirati postavitev PC-ja, monitorjev, postaj in druge opreme. Dober plan prinese rezultate, nisem ravno pristaš ad hoc rešitev glede postavitev in lovljenja zadnjih minut.

Po lanskih izkušnjah, ko sem imel 2 monitorja, sem se letos, zahvaljujoč menjavi PC-ja v shacku, lahko odločil za 3. V srednjem (nejvečjem) je bila glavna delovna površina, ki ima razdeljene enote na levo in desno postajo. Tako si lažje razdelim delo za so2r. Na levem in desnem montorju sta najbliže delovni površini 2 okna Gritty, ki se je lepo izkazal v tem tekmovanju.
Ostala okna razporedim po občutku, ker pa sem navajen, da ima telnet na desni, je to okno in okno za multiplayerje tam, log pa na levem monitorju. (vse to se vidi na priloženi sliki).

Nekaj muk je bilo s postavitvijo postaj, komand rotatorjev in vsega, ker to pomeni obrat za 180 stopinj od klasičnega setupa, ki ga imamo na S51A. Poleg tega imamo brezžični hobi, za katerega velja, da se vsake “škatle” držijo vsaj 3 žice :). (brez določenih problemov in “porkotov” ni šlo, a sem z Janetovo in Lovrotovo pomočjo to uspešno postavil). To smo uredili dober teden dni pred contestom in preizkusili delovanje (tastanje in sprejem) na vseh treh sprejemnikih (MMTTY, ki je imel kot addtional attached window še 2TONE (v MMTTY oknu je to zgornje okno od sprejemnih oken) in Gritty levo in desno (za delovanje gritty za so2r je treba napisati bat datoteko, ki požene 2 programa gritty hkrati). Po dolgem tuhtanju sem se odločil za uporabo novosti, ki jo omogoča n1mm – to je uporaba 2 tipkovnic na istem pc. S posamezno tipkovnico vpisujemo le v levo ai desno vpisno okno v n1mm. Kljub skeptičnosti, ali bodo možagni zmogli tako spremembo, se je to izkazalo kot dobra rešitev.

Z vmesniki od s51tc ni bilo težav kot vedno, tako da, ko je bil hardware priključen, ni bilo težko vse urediti. Win 7 so začeli nekaj protestirati, a jih je ponovni zagon postavil v red.

Prognoza propagacij je bila slaba, vendar se je kasneje umirilo in v soboto niso bili predvideni večji pretresi ionosfere. Je pa vseeno četrtkov sončni izbruh pustil posledice na propagaciji.
Še zadnja prestavitev anten za 80 na RTTY del banda (hvala Sergij) in smo bili nared.

Klasično sem bil 2h pred tekmovanjem na lokaciji, čas za preizkus, vse dela in s sveže skuhano kavo gremo v borbo. Preizkusim še delovanje oddaje in sprejema s s58k (Milošem s53x) in smo nared.
Začetek 21 in 28, na 28 le prvih 10 minut, naredim nekaj (4) Slovence, potem pa na 14 in 21. Prva ura prinese 82 zvez in do 21h zvečer lepo držim rate nad 70 celoten čas. Najboljša ura se pokaže, ko pridem iz zgornjih bandov na 40m in se premaknem na 80m, ki je bil za EU lepo odprt in naredim 100 zvez v uri (prvič dosedaj). V lanskem letu je bila najboljša ura 83 zvez, letos imam 3 ure boljše (87, 88 in 100 zvez).

http://lea.hamradio.si/~s55o/s53apr/2017%20SCC-RTTY%20S51A/qs_by_hour_sheet.htm

USA gre samo na 20m, ostalo porazno. 20m zdrži nepredvideno aktiven do skoraj 00:30 utc, kar je daleč boljše od pričakovanj pred tekmovanjem.

Zato pa 21 totalno razočara v soboto, kjer imam le 2 USA postaji.

V nočnem času zelo slaba 7ka, ki ne prinese željenih odpiranj v usa, delam večinoma samo in le vzhodno obalo, pa še to le po kapljicah. Le nekaj postaj iz USA z 0, ostalo pa samo in le east coast. Šele zgodaj zjutraj, ko je sonce že prišlo izza gor, to je ob 6.23 uspem naredini aa5au, kar pove vse. 80m proti USA tudi ne gre in ne gre in z muko naredim 8 USA postaj. Rezerve je torej še veliko :).

Nedelja pa prinese životarjenje na 21 in 14, vendar 28 z delnim odpiranjem tu pa tam poživi dogajanje in tako uspem spraviti skupaj kar nekaj zvez na 28, to je drugo polovico zvez, ki pomeni kar nekaj lepih multijev.

Menjave po bandih, pobiranje postaj, ki jih nimamo drugje in le slabo (vsaj za našo lokacijo) odpiranje proti JA. 18 zvez z AS postajami na 21 pove, kako slabo je bilo odpiranje na 28. 14ka prinese celo NH6Y, ki kljub delanju HI QSO party prijazno odda tudi letnico ham izpita.

Tako prečesavamo bande in zdržimo do konca brez kakšnih velikih pretresov.

Tekmo zelo poživijo rezultati v živo na cqcontest.net, ki je pokazal, da IT9BLB kljub boljšim pogojem v nedeljo ni uspel nadoknaditi prednosti, ki sem jo uspel narediti pred njim v soboto in v noči. Končam z neto 1381 ali bruto 1407 zvezami ( vključno z dvojnimi zvezami) in zaradi pomanjkanja DX postaje ne uspem priti do željenega 1M pik. Cilji za 2018 ostajajo….

N1MM+ v povezavi z ostalimi dekoderji je delal super, enkrat sredi noči je se obesil, tako da sem potreboval reboot, ostali čas tekmovanja pa je delalo vse brez problema. Pozitivno sem presenečen na Gritty, ki je pokazal kar zanimivo uspešno “ugibanje” callov in raportov. Postal bo del rednega arzenala S51A RTTY tekmovanj.

Zahvaljujem se vsem, ki ste mi pomagali za to tekmovanje in ki skrbite za S51A lokacijo, da se izboljšuje in spreminja vedno na bolje.
Čestitke S57AW, S500R (S51FB) in S51TC za konkurenco v kategoriji, S50A za odličen score v LP kategoriji, S51TC za otvoritev dela v SO2R kategoriji v HP in hvala vsem s5 postajam za zveze in QSY. Brez vsega tega ta rezultat ne bi bil možen.

Tako, s tem zaključujem raport za to tekmovanje in se lahko oziramo naprej na konec tega meseca, ko bo CQWW RTTY, kjer bomo sigurno tudi sodelovali!

Hvala in lahko noč

Boštjan S55O

Ta vnos je bil objavljen v Contesting, Novice/Dogodki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja