2018 Ham Radio Friedrichshafen

Začetek junija. Trije čudoviti sončni dnevi. Če odštejemo večere in noči, bi bil opis točen in idiličen, tako pa nas je že nekaj ur po prihodu in postavitvijo šotorov dobro opralo in poslikalo. Letošnja ZRS ekipa v sestavi Herman S53NW, Miloš S53X, Rok S57LR, Kristjan S50XX in Tadeja, je je bila bolj primorsko obarvana, zato nas v naslednjih dneh tudi dodatno zabivanje klinov sredi noči, pospravljenje senčnikov v močnem vetru, ponovno postavljanje zastav ni presenetilo.

Dogajanje na sejmišču je toliko raznovrstno, da ga je nemogoče opisati v par besedah. Še najbližje temu, bi bila besedna zveza: “Za vsakega nekaj…” Pri čemer, je ta nekaj, precej velik in obsežen. Tako se lahko udeležite številnih predavanj, z DX tematiko – ekspedicij, SDR akademije, izobraževalnih srečanj z napotki o organizaciji dogodkov… Zvrstijo se srečanja interesnih klubov, YL srečanje, IOTA forum… Pa še na bolšjaku se lahko zamotite ali pa številnih drugih razstavljalcih, se poigrate s kakšno novo radijsko postajo, ali pa se le dotaknete stekla najbolj novih, ki šele prihajajo. In ko je zunaj najbolj vroče, klimatizirane prostore sejmišča lahko zamenjate za vedno obljudeni Biergarten.

Sejmišče se res zapre ob 18. uri, vendar dogajanja še ni konec. Vsakoletna srečanja in večerje imajo že tradicionalna mesta in čas, kot tudi dogajanje v kampu v hladnejših urah postane živahno. Pa naj teče beseda o dogodivščinah in različnih radioamaterskih peripetijah, ali pa gre za kovanje načrtov in idej, da imamo naslednje leto, kaj več za povedat.

Ko smo lani sredi julija ugibali, kakšen bo sejem Ham Radio 2018, smo bili vsi prepričani da bo manjši. Imeli smo prav. Uradno štetje se je letos končalo pri številki 15460, kar je 1650 udeležencev manj kot v lanskem letu. Prvi dan ni bil niti tako slab, vtis sobotnega dne je bil bistveno slabši, saj nikjer ni bilo nobene gneče, še v ozkih prehodih med halami ne.

Če številke niso najboljše, je pa navdušujoče, da je nemški zvezi DARC, letos pod vodilom teme 43. sejma HAM RADIO “Radio Scouting – The Adventure of Youth Amateur Radio” uspelo privabiti številne mlade udeležence, tako že licencirane radioamaterje, kot tudi pripadnike skavtskih gibanj, ki se z našim hobijem šele seznanjajo.

Svinčnike v roke – družabni dogodek leta na stari celini HAM RADIO 2019 se vrača na “star” datum, vidimo se 21-23. junija 2019 v Friedrichshafnu!

Beseda bodoče radioamaterke:
HAM RADIO sejma sem se udeležila drugič. Kljub temu, da še nimam licence in niti nisem zagrizena radioamaterka, me je v prvo dogajanje (tako v kampu kot tudi na sejmišču) dovolj navdušilo, da sem se letos ponovno odločila nekaj svojega prostega časa preživeti na stojnici ZRS. Priprave, delo na sejmišču, tudi v kampu je bilo potrebno misliti na tisoč in eno stvar, kar pa, če si del odlične ekipe, niti ni tako težko. Fantje so skrbeli bolj za predstavljanje hobija, sama sem prispevala po svojih najboljših močeh, na stojnici s predstavljanjem naravnih in kulturnih lepot Slovenije, letos doline reke Soče. Dejstvo je, da mnogo radioamaterjev, ki obiščejo HAM RADIO, pozna Slovenijo, vsaj pot do naše južne sosede. In vsi so zelo vedoželjni in z zanimanjem so poslušali mojo polomljeno angleščino, nemščino in »buon giorno«. To je vse kar znam italijansko. Moje pomanjkanje znanja jezikov pa ni bilo nobena ovira za sklepanje novih prijateljstev in na srečo lahko s pomočjo družabnih omrežij ostajamo v stiku. Če povzamem, HAM RADIO mi je prinesel nove izkušnje, nova poznanstva in razmislek, da bo treba pridobiti licenco.

Kristjan S50XX in Tadeja

Ta vnos je bil objavljen v Novice/Dogodki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja