TheThingsNetwork na našem BurjaWiFi omrežju

Internet of Things (s kratico IoT) ali po slovensko Internet stvari je zadnje čase tema vseh napovedi o prihodnosti človeštva. Domači in službeni internet, kot smo ga navajeni ljudje zaradi spleta, iskalnikov, blogov, dolpotegov in vseprisotnih socialnih omrežij se vedno več uporablja tudi za komunikacijo med napravami vseh vrst in pameti. Ogromne količine naprav (“stvari”), ki imajo vgrajene senzorje in števce bolj ali manj samostojno komunicira med seboj in s strežniškimi aplikacijami. Tako nastajajo pametne hiše s tipali temperature, daljinsko upravljani ventili centralne kurjave, senzorji gibanja za varovanje in prižiganje luči … pa pametna mesta, ki s senzorji kvalitete zraka regulirajo semaforje, organizirajo prevoze smeti, ko so smetnjaki polni in napovedujejo poplavne valove na kanalizaciji ob daljših deževjih.
Infrastruktura, ki jih povezuje, običajno temelji na brezžičnem internetu (WiFi) in podatkovnih prenosih preko operaterjev mobilne telefonije. Obe rešitvi sta problematični zaradi majhnega dometa, zasičenosti kanalov (WiFi) ter visokih cen (zaradi naročnine na prenos podatkov GSM, LTE …) ipd. Še večja skupna težava pa je visoka poraba energije, ki jo “stvari” potrebujejo za prenos podatkov. To nenazadnje prinese  tudi visoko ceno zaradi akumulatorjev oz. sončnih celic. Recept za ugodnejšo komuniciranje se imenuje LoRaWAN, ki je kratica za Long Range Wide Area Network. To je protokol, ki omogoča prenose majhne količine podatkov, ker večina senzorjev ne potrebuje pogostega javljanja. Učinkovito izrablja možnosti procesorjev, da gredo spat, ko nimajo dela in s tem izdelavo majhnih, cenenih naprav. Zaradi dobrega izkoristka radijskega spektra se lahko na en LoRaWAN prehod (gateway) priklopi tudi do 10.000 IoT naprav, ki imajo povečini dve ali več let avtonomije. Prehod je naprava, ki omogoča prenos podatkov med napravami  (“stvarmi”) na aplikacijske strežnike. Frekvence, ki jih LoRaWAN komunikacija uporablja so mednarodno usklajene in v Evropi največ uporabljamo za radioamaterje nenavadno frekvenco 868 MHz. Na tem “zastonjskem” bandu so precejšnje omejitve glede moči, ki je omejena na 25mW in predvsem v trajanju oddaje, ki ne sme biti daljša od 30 sekund na dan!
Ker običajno “profiči” na vseh področjih malo zaostajajo in skušajo kot ponudniki komunikacijskih storitev tudi kar največ iztržiti, se je 2015 v Amsterdamu porodila ideja o LoRaWAN omrežju, ki bi ga postavili s pomočjo množičnega financiranja (crowfounding). Nastala je iniciativa The Things Network (TTN, www.thethingsnetwork.org) z osnovno strežniško infrastrukturo, ki je z dobro dokumentacijo in brezplačno uporabo pritegnila veliko navdušencev, izobraževalnih inštitucij in podjetij, da so začeli postavljati LoRaWAN prehode. Tako je bilo npr. možno v enem vikendu izdelati napravo s tipali in jo povezati preko brezplačne komunikacije preko omrežja TTN na lastni spletni portal, ki je prikazoval podatke v obliki grafikonov.
TTN je organiziran v obliki skupnosti (community), ki na lokalnem nivoju združijo zainteresirane za omrežje, ki ga zgradijo z lastnim financiranjem in znanjem … in to smo na Goriškem naredili februarja letos. Par dni kasneje so se pridružili še Mariborčani, s katerimi smo takoj navezali konstruktivne stike 😉 zaradi radioamaterskih poznanstev (TNX Musti, S56MC) . Eden prvih izzivov je bilo seveda LoRaWAN DXanje, kjer imamo namen postaviti kakšen rekord v razdalji pri prenosu podatkov. Tega trenutno drži Švicar, ki je seveda radioamater (201km, več na https://youtu.be/adhWIo-7gr4). Enega od prvih prehodov smo postavili v sodelovanju s S59DKS (RK Nova Gorica) na Trstelju. Bolj konkretno: s Tadejem S52X sva v kontejner postavila gewiss škatlo z raspberrijem pi, LoRaWAN radijskim vezjem in kolinearno anteno na krajšo cev pod borovcem. Povezavo v internet zagotavlja BurjaWifi. Drugi pomemben gateway je na Gradnikovih brigadah 33, tj. najvišji stolpnici v novogoriškem Kitajskem zidu, kjer povezavo v internet, prostor na antenskem drogu in elektriko “časti” wlan.novagorica.eu (TNX Luka) . Trenutno je v omrežju TTN Nova Gorica pet prehodov. Nekaj slik pa v galeriji.

Ta vnos je bil objavljen v BurjaWiFi. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja