2017 Dan Na Prostem

9. Dan Na Prostem Radiokluba Burja je za nami. Tokrat je bil eden tistih, ko smo imeli skoraj vse vremenske pogoje. Pihalo je, kot se spodobi za ime našega društva, treskalo, deževalo, ulivalo, tudi nekaj sonca smo imeli, čeprav ne ravno dosti. V dnevih pred dogodokom so med naj pogosteje obiskanimi spletnimi stranmi kraljevale tiste z meteorološkimi podatki, napovedmi, simulacijami… Ko je vsega mimo, lahko rečemo da so precej zadeli, vsega pa tudi ne.

Sobota zjutraj je bila zelo optimistična, stabilno vreme, polno delovne sile in tiktak smo bili na našem stalnem mestu. Med prvimi nalogami je bila vzpostavitev WiFi povezave in video streaminga. Stvar je bila skoraj PnP, začuda je manjkalo krajših LAN kablov. Kmalu je bil večji agregat online, v začetku “brez zajčka” in že se je dvignil šotor, stolp je dobil mesto, vertikalke so rasle v polju, pajki so spletli svojo mrežo in tik preden smo pripravljeni na dvig nas je prvič zalilo. Po prvem zalivanju smo pritrdili še na sveže narejen 40m delta loop, ki je še nekaj minut nazaj dipol za 160m. Po dvigu stolpa še kraki 80m antene, pa še K9AY sprejemna antena, preklopnik, stackmatch, ojačevalnik, računalnik, iskanje RCA kablov in tiktak je začetek tekmovanja bil že tu. Če bi imeli kakšno uro več časa, ne bi bilo nič narobe. 🙂

Call: S55W/p
Operator(s): 9A5LEA IV3CTT S50VS S52K S52X
    S53NW S54MB S55G S55MI S55NI S56D S56G
    S57BM S57LR S57TS S59MT S50XX Peter
    Tadeja
Station: S55W/p

Class: Multi-Op HP
QTH: Vrtojba
Operating Time (hrs): 24

Summary:
 Band  QSOs  Mults
-------------------
   80:  208    26
   40:  374    35
   20:  276    41
   15:    6     6
-------------------
Total:  864   108 Total Score = 248,832

Opis lanskih pogojev na bandu, je vseboval besedo “katastrofalni”. Kakšni so pa bili letos, ko smo z več antenami, naredili še 200 zvez manj? Brez kratkih zvez na 20m področju, samo peščico na 15m, na 10m pa je bila sama tišina. V lanskem letu sem naredil nekaj tabelc, s številkami zvez po državah. Seveda je nisem shranil in sem letos ponovno spravljal številke skupaj. Dobra stran je, da sem tokrat uporabil vse podatke, ki jih imamo, torej od FDja 2009 naprej in najpomembnejši detajl, datoteko sem shranil, tako da bomo lahko naslednje leto le dopolnili z novimi podatki. Pri lanskem pregledu, smo se naučili, da se je 4SQ odlično obnesel na 40m, ampak manjkale so bližnje zveze. Letos smo to odpravili z uporabo druge antene, tako smo naredili drugo največje število zvez na tem področju do sedaj. Več kot očitna, pa je “luknja” na 80m področju. Razlog? Prepozen prihod na band. Prve zveze na 80m smo naredili šele v drugi polovici 22z ure, kar je zelo prepozno. Tistih 40 DL postaj se še kako pozna. Da bomo vedeli za naslednje leto: v vseh letih, ko smo imel število DL postaj na 80m področju v rangu 130/140, smo na band prvič prišli že ob 18/19z – beri: ob sončnem zahodu. Medtem ko smo letos v tem času bolj ali manj životarili na 20m. Ustrajanja na 20m je bilo čisto preveč tudi v nedeljo dopoldan.80/40m antene smo pospravili že par ur pred koncem tekmovanja, dobra stran je, da nas na koncu ni ulovil dež, slaba pa ta da smo tudi zaradi tega izgubili nekaj potencialnih zvez.

Zvečer sva s Tadejo zapustila našo ekipo in se odpeljala na obisk v Sežano, k S58K/p ekipi za njihov 1. Dan Na Gmajni. Presenetila sva jih s sladko okroglo škatlo s posebnim posvetilom, v spodbudo za nadaljevanje FD aktivnosti. Pa še live stream na Facebook smo naredili. 🙂

Naš dogodek postaja resnično mednaroden. Letos nas je obiskala tudi Lea 9A5LEA, tako smo sedaj že iz treh DXCC. 🙂 S54MB in S55MI sta pripravila posebno “klubsko” serijo domačega piva, manjkala je sicer vročina, ampak prav teknilo je ob Tadejinem bograču.

Članom, simpatizerjem, bodočim članom Radiokluba Burja: Hvala vsem, za trud, potrpljenje, delo in vsak kamenček v mozaiku z imenom “Dan Na Prostem 2017”.

Naslednje leto nas čaka jubilejna aktivnost. Časa za načrtovanje je še dovolj. Zaenkrat še.

Kristjan, S50XX

Ta vnos je bil objavljen v Contesting, Novice/Dogodki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja